Úterý, 30 dubna, 2024

Skútr versus elektroskútr, co je výhodnější a proč?

Must read

Skútry jsou velmi oblíbenými dopravními prostředky. Stále častěji se pak prosazují ty elektrické. Jaké jsou ve srovnání se svými benzínovými protějšky?

Ekologie

Ve srovnání se svými benzínovými protějšky vychází elektroskútry v první řadě jako ekologičtější alternativa. Skútr neprodukuje žádné škodlivé emise a neobtěžuje okolí hlukem ani zápachem. Při rychlejší jízdě je slyšet pouze hluk kol. Proto jde o ohleduplný způsob dopravy vůči lidem i přírodě.

Vzhledem k tomu, že nedochází k produkci škodlivých CO2 emisí, můžete svůj skútr provozovat v uzavřených prostorách, jako jsou například haly. Současně z vás tento dopravní prostředek snímá povinnost se v budoucnu vypravit na měření emisí.

Náklady

Druhým podstatným důvodem, proč si pořídit elektroskútr, je bezpochyby i cena. Elektrický pohon je významně levnější, proto jsou pro něj typické nízké provozní náklady. Na 100 kilometrů zaplatíte doslova jen pár korun.

Při spotřebě 3 kWh na 100 km se tak při průměrné ceně kolem 5 Kč za 1 kWh můžete dostat na cca 15 Kč na 100 km. Nízké náklady na elektřinu lze předvídat i v budoucnu.

Co se nákladovosti týče, vítězí elektroskútry i po stránce servisu. Konstrukce je velmi jednoduchá, motor má pouze ložisko, rotor a stator. Proto lze elektrické skútry považovat za zařízení, která jsou jen minimálně poruchová.

Tak často jako u benzínových variant nemusíte ani měnit brzdové destičky, dále se nemění olej či jiné provozní kapaliny. Nabíjet můžete skútr i doma, stačí vám k tomu běžná zásuvka.

Rozměry 

Elektromotor se vyznačuje tím, že je oproti benzínovému motoru menší a lehčí. To se podepisuje i na celkové hmotnosti stroje.

Elektrický skútr je proto kompaktní a snadno ovladatelný. Hodí se tak především do hustého městského provozu. Minimum místa zabere i při parkování. Navíc s ním zaparkujete pohodlně zdarma například i na modrých zónách.

V případě panelákového domu nemusíte řešit složité parkování, skútr můžete ponechat i ve společných prostorách domu.

Současně vás váš skútr neomezí co do prožitku ze svezení. Dynamika jízdy je u elektroskútru znatelně lepší než u toho klasického. Patrné je vyšší zrychlení bez záškubů a okamžitý záběr motoru při jakékoli rychlosti.

Řidičské oprávnění

Řidičské oprávnění není u elektroskútru vždy zapotřebí. Pakliže ano, v některých případech vám může stačit i oprávnění pro malé motocykly ve skupinách AM a A1, případně samozřejmě můžete využít i klasický řidičský průkaz skupiny B.

Některé modely však označujeme jako tzv. elektroskútr bez řidičáku. Jde o ta zařízení, na která žádné oprávnění nemusíte mít. Konkrétně se jedná o takové stroje, které disponují výkonem do 250 W, maximální rychlostí do 25 km/h a přídavnými cyklo pedály. Pokud všechny tyto parametry splňují, můžeme je dle legislativy považovat za kolo. Najdete je např. na stránkách Motoe.cz.

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article